1. Netherlands
 2. FUTURO™ Merk
 3. Tips & Tricks
 4. Hoe kan u RSI vermijden
 • Hoe kan u RSI vermijden

  man met een polsbandage die op een laptop typt

  • Blijf blessurevrij op het werk

   Ontdek hoe u RSI (repetitive strain injury) kunt vermijden in onze hedendaagse computercultuur.

   RSI is niet nieuw, van de Italiaanse arts Bernardino Ramazzini wordt verteld dat hij minstens 20 vormen van RSI heeft beschreven in de 18de eeuw. Nu steeds meer mensen uren na elkaar achter een scherm zitten, harder en sneller werken in fysiek veeleisende banen of zichzelf hoge eisen stellen om hun sportieve prestaties te verbeteren, neemt de kans op letsel toe.

   Tegenwoordig krijgen steeds meer mensen last van RSI als gevolg van werken met de muis. De symptomen worden veroorzaakt door permanente spanning, herhaalde bewegingen en een onnatuurlijke stand van de arm en de pols, en variëren van gevoelloosheid of tintelingen in de vingers tot pijn die uitstraalt naar de schouder.

   Repetitieve stress of overbelasting kunnen impact hebben op elk deel van het lichaam, maar blessures van de vingers, handen, onderarmen, ellebogen en schouders komen vaker voor dan blessures van de onderste ledematen. De symptomen kunnen variëren van een mild ongemak tot een slopende pijn. Zwellingen, pijn en stijfheid zijn algemene kenmerken van RSI en sommige mensen bemerken ook tintelingen of gevoelloosheid.

   Pak de eerste symptomen meteen aan voordat ze zich ontwikkelen tot een echte aandoening. Hieronder vindt u enkele tips om RSI te voorkomen:


  • Gun uzelf een pauze

   Verander uw houding zo vaak mogelijk en neem regelmatig pauze. Sta op en loop rond als u niet aan uw bureau hoeft te zitten (bv. om te telefoneren of om een document te lezen).


  • Let op uw houding

   Wanneer u zit, houdt u uw rug recht, de schouders naar achteren met het bekken iets naar voren gekanteld. Als uw spieren pijn beginnen te doen, ontspant u uw rug en draait u even kort de schouders. Voorkom een kromme houding.


  • Wees ergonomisch correct

   Gebruik een muis die in uw hand past en laat uw hand rusten wanneer u de muis niet gebruikt. Houd uw hand en pols recht tijdens het klikken of typen. Gebruik indien mogelijk een tablet, pen of toetsencombinaties om overmatig klikken met de muis te voorkomen.


  • Verlicht pijn

   Als u al symptomen hebt, kunt u de pijn verlichten door een ijspakking of coldpack op het aangetaste gebied te leggen. Het dragen van een polsbrace zoals de Custom Dial polsstabilisator of een elleboogbrace en het gebruik van spraakherkenningssoftware zijn andere opties die u kunt proberen. Diverse ontspanningsmethodes, regelmatige strekoefeningen en massages kunnen u ook helpen af te komen van de pijn, zodat u zich in plaats daarvan op uw werk kunt concentreren.

   Afhankelijk van de vereisten van uw werk, de sporten die u beoefent, kan het moeilijk zijn om de repetitieve bewegingen die geleid hebben tot RSI volledig te vermijden. Het is belangrijk om goed naar uw lichaam te luisteren, de tijd te nemen om strekoefeningen uit te voeren, de cyclus te doorbreken wanneer u kan, en uw gewrichten te ondersteunen met een wikkel of brace om uzelf te beschermen.