1. Netherlands
 2. FUTURO™ Merk
 3. Tips & Tricks
 4. De meest voorkomende sportblessures - hoe veilig te spelen.
 • De meest voorkomende sportblessures – en hoe veilig te spelen – FUTURO™ braces en bandages

  groep joggers die het eind van een race viert

  • Ongeacht hoe fit u bent, als u een sport beoefent of deelneemt aan andere recreatieve activiteiten, zoals bergwandelen of klimmen, heb u waarschijnlijk ooit een sportblessure opgelopen. Vaak is het het type beweging dat specifiek is voor de sport dat bepaalt welke blessure u waarschijnlijk zult krijgen. Spelers van contactsporten zoals rugby of voetbal krijgen vaak last van andere soorten blessures dan hardlopers of tennisspelers. Elk type letsel vereist een speciaal soort behandeling om een snel herstel mogelijk te maken.


  • Acute en chronische blessures, wat is het verschil?

   Er zijn twee soorten blessures, acute en chronische, en hun oorzaken en nazorg kunnen sterk verschillen.

   Een acute blessure is een blessure die plotseling optreedt, zonder eerdere waarschuwing. Verstuikingen, verrekkingen, scheuren en breuken kunnen allemaal worden geclassificeerd als acute blessures. Fysiek contact in sporten als voetbal, basketbal en rugby kan leiden tot ernstig letsel, zoals breuken, maar de meest voorkomende acute blessures houden geen verband met fysiek contact. Volgens WebMD zijn vier van de zeven meest voorkomende sportblessures acute blessures:
    

   • Verstuikte enkel
   • Liesblessure
   • Hamstringblessure
   • Knieblessure, gescheurde kruisband

   Meestal is een chronische blessure het gevolg van een overmatig gebruik of herhaalde beweging van hetzelfde gewricht. Van de zeven meest voorkomende sportblessures volgens WebMD, zijn er drie chronische aandoeningen:
    

   • Beenvliesontsteking
   • Knieblessure, patellofemoraal syndroom
   • Tenniselleboog

   Als u last hebt van een acute blessure, zoals een verstuikte enkel, en u blijft het gewricht in kwestie blesseren, kan er een chronisch probleem optreden, met zwakte, zwelling en ongemak tot gevolg.


  • Proactieve preventie van veel voorkomende sportblessures

   Sommige veel voorkomende sportblessures, zoals verstuikingen en verrekkingen, kunnen worden vermeden door een lichte cardiotraining om de spieren “op te warmen” voordat u gaat sporten. Ter vermijding van sportblessures adviseert LiveStrong dat atleten zich gedurende vijf tot tien minuten opwarmen voordat ze gaan sporten of aan een wedstrijd deelnemen, of langer als u nog last hebt van een eerdere activiteit of als u sport een 'ingewikkelde' beweging vereist, zoals bij turnen waarbij de amplitude van de beweging belangrijk is.

   Strekoefeningen kunnen helpen bij het vermijden van beenvliesontsteking, een chronisch probleem waar veel hardlopers en wandelaars die te ambitieus trainen, last van hebben, omdat ze te snel willen lopen, of te lang of te vaak per week trainen zonder voldoende rust te nemen. Geleidelijk aan een nieuwe wandel- of hardlooproutine opbouwen is de beste manier om beenvliesontsteking helemaal te vermijden, strekoefeningen en massage kan helpen de gevolgen van beenvliesontsteking te verlichten.


  • Laat een acute blessure geen chronisch probleem worden

   Versterkingsoefeningen kunnen blessures en chronische problemen na een verstuiking of scheuring helpen voorkomen en een bandage of brace kan extra steun bieden tijdens het herstel. Vraag uw arts of trainer een behandelingsplan aan te bevelen om uw herstel te helpen bevorderen. Hij kan u adviseren om te trainen alsof u net bent begonnen, langzaam aan, zonder uzelf te veel of te snel onder druk te zetten.

   Hoewel veel sportblessures per ongeluk plaatsvinden en niet vermeden kunnen worden, kan een slimme training die een regelmatige warming-up, strekoefeningen, cooling-down en versterkingsoefeningen omvat, helpen om de spieren rond de gewrichten sterk te houden, zodat u veilig kunt meedoen aan de training, het spel en de competitie.